Vabilo na odprtje simpoziija 2021 in časovnica

 

ČASOVNICA

1.7.
Po 9.00 uri pričetek dela v ateljeju. Ob 20.30 uri na sedežu Zavoda V-oglje, Krožna pot 11, Voglje, Šenčur, formalna odprtje simpozija s predstavitvami Karin Putsch Grassi in Lise Zambelli.

2. 7.
Delo v ateljeju. Zvečer ob 20.30 uri predstavitve Marwe Zakarie in slovenskih umetnikov.

3., 4., 6., 7., 9., 10., 13. 7.
Delo v ateljeju.

14. 7.
Delo v ateljeju in zaključek simpozija.

Zavod V-oglje si pridržuje pravico do sprememb programa, v kolikor pride do objektivnih razlogov. Za vse dodatne informacije se lahko obrnete na tel. številke 040 295 371 (Barba) ali 040 295 372 (Niko).

Skupine obiskovalcev ali posameznike prosimo, da svoj obisk predhodno najavijo.

Pri obisku je potrebno upoštevati preventivne ukrepe in priporočila NIJZ.

Barba Štembergar Zupan and Niko Zupan
Zavod V-oglje, Center keramike
Član IAC/AIC

Razstava umetniških del V-oglje 2018

V mesecu novembru in decembru 2018 je v Muzeju občine Šenčur potekala razstava umetniških del nastalih na 13. Mednarodnem simpoziju umetniške keramike V-oglje, kjer so se predstavili:

  • T. ROBERT PACINI, ZDA;
  • HEIDI PREUSS GREW, ZDA;
  • IFIGENIJA SIMONOVIĆ, SLOVENIJA;
  • JON PACINI, ZDA;
  • BARBA ŠTEMBERGAR ZUPAN IN NIKO ZUPAN, SLOVENIJA

In gostje iz Slovenije:  DARINKA LAPAJNE, DARJA LOVŠIN, LUČKA KOŠČAK, ANDREJA POGAČAR, MILENA KAFOL, MATIC LOVŠIN, VAL KOŠČAK MITROVIČ, ROK OBLAK, NIKOLAJ MAŠUKOV TER FOTOGRAFINJA AJDA ZUPAN.

Umetniško kritiko nastalih del je podala umetniška kritičarka Polona Škodič, o fotografijah pa je spregovoril Arne Hodalič, urednik fotografije National Geographic Slovenija.

Glasbeni nastop je z avtorsko glasbo prispeval Aleksander Arsov.

Dogodek je povezovala Slavica Bučan.

V galeriji spodaj si lahko pogledate nekaj utrinkov iz dogodka.

Razstava slovenske sodobne keramike

V okviru 47. Kongresa in generalne skupščine International Academy of Ceramics, je v Sant Rafael Paviljonu v palači Sant Pau Recinte Modernista v Barceloni razstava SLOVENSKE SODOBNE KERAMIKE, kjer zavod V-oglje predstavlja 28 slovenskih avtorjev.

Objavljamo povezavo na članek v reviji TERRART, kjer je na strani 66 in 67 predstavljena razstava. Na žalost so v članku izpuščena imena petih razstavljavcev, zato navajamo popoln spisek:

Alenka Gololičič, Ana Hanzel, Anamarija Nuša Mulej, Andrej Volčič, Barba Štembergar Zupan, Barbara S. Podlesnik, Borut Cafuta, Dani Žbontar, Ferdo Žorž, Ifigenija Simonović, Ines Kovačič, Ivan Skubin, Kristina Rutar, Lara Štefančič, Lidija Zdešar, Ljubica Zgonec Zorko, Lučka Koščak, Lučka Šičarov, Marjeta Baša, Miljanka Simšič, Nika Stupica, Niko Zupan, Nikolaj Mašukov, Nora De Saint Picman, Sanda Kurbus Zore, Sapana Gandharb, Taja Lojk, Urška Aljančič

Razstava bo na ogled do 16. 10. 2016 in sicer vsak dan od 10.00 do 16.30 ure, razen v nedeljo, ko je odprto od 10.00 – 14.30 ure.

Knjige

Še vedno lahko naročite knjigi:

Govor gline

(Branislav Stajević):
Govor gline je prevod knjige- učbenika o lončarstvu, avtorja Branislava Stajevića, ki ga uporablja Fakulteta za uporabne umetnosti v Beogradu, Srbija. Obsega skoraj 200 strani in vsebuje preko 300 skic in fotografij. Govori o glini, tehnologiji, načrtovanju, opremi, oblikovanju, dekoriranju, glaziranju, žganju, se posveča pokrovom in ročajem, nudi nekaj receptov in drobnih, a koristnih nasvetov … Knjiga uči o spoštovanju zgodovine, kako povezati ustvarjalnost in ustvarjalno igro, ter kako se lotiti lastnih, načrtovanih izdelkov.

Poezija čopiča (podglazurna poslikava keramike)

(Irena Radej):
Knjiga govori o podglazurni poslikavi keramike. Opisuje delavni prostor, pripravo čopičev in pigmenta, opisuje postopke dela: pripravo biskvita, izdelavo skic in risbe na biskvit, postopek poslikave, glaziranje in žganje. Knjiga je odličen učbenik, ki omogoča keramikom in ljubiteljem slikarstva resen pristop k delu, učenje različnih vzorcev poglazurne poslikave, tako, da se z upoštevanjem navodil lahko osvoji tudi najtežje poteze ter tako nudi možnost novih, lastnih motivov. Knjiga vsebuje tudi kratek zgodovinski zapis kamniške keramike.

Knjigi lahko naročite po povzetju na naslov: Zavod V-oglje, Krožna pot 11, Voglje, 4208 Šenčur ali po e-naslovu: v-oglje@t-2.si, barba.keramika@gmail.com.
Cena knjige: Govor gline 35,- €;
Poezija čopiča 25,- € + poštnina.

Knjige lahko kupite tudi osebno na sedežu Zavoda V-oglje.

Vabimo vas tudi na delavnice, tečaje, študijske krožke, na razstave keramike, na voden ogled stalne zbirke umetniške keramike v muzej občine Šenčur, na ogled strokovne literature in tudi na strokovne izlete. Vse dodatne informacije dobite na telefonskih številkah 04 2591 291, 040 295 371 (Barba) in 040 295 372 (Niko).

Vabimo vas na tečaje/delavnice žaganja v raku tehniki, »hors« raku in obvara. Izvajamo tudi tečaje dela na srednjeveškem vretenu (obrača se z roko). Za tovrstno delo ne potrebujete predznanja.