O zavodu

Keramika, ta čudovita zmes zemlje, vode, temperature in zraka me je navduševala že v mladosti. Od leta 1990 pa sem se prepustila tej strasti in začela ustvarjati. V Sloveniji pa žal na tem področju ni bilo možnosti pridobiti formalne izobrazbe, zato sem iskala knjige, navezovala stike z umetniki v tujini in obiskovala njihove muzeje in galerije. Ko se mi je pri delu pridružil še mož Niko Zupan sva hotela narediti premik pri uveljavljanju keramike kot enakovredne umetniške zvrsti. Prevedla sva srbsko knjigo profesorja Branislava Stajeviča Govor gline, jo izdala v samozaložbi in tako poskušala zapolniti vrzel v pomanjkanju literature v domačem jeziku. Od leta 2005 sva se udeležila več kolonij umetniške keramike in se odločila, da podobno organizirava tudi v Sloveniji. To se nama je zdel odličen način, da pokaževa domačemu okolju pomen izobrazbe, širino ustvarjalnih možnosti in veliko možnost promoviranja keramike na visokem nivoju.

Zavod V-oglje deluje v vasi Voglje, v mali občini Šenčur, ki leži v neposredni bližini letališča Brnik in 20 km od glavnega mesta Slovenije, Ljubljane. Zavodu smo našli ime kar v naši vasi, saj smo ime vasi razdelili in tako simbolično zavod povezali z ognjem (oglje daje temperaturo, ki je potrebna, ga glina postane keramika).

Leta 2006 smo organizirali prvo kolonijo umetniške keramike v okviru domačega lončarskega ateljeja. Kolonija pa je prerasla v simpozij. Z namenom dobre organizacije in promocije keramike smo ustanovili zavod V-oglje. Poleg simpozija organiziramo tečaje keramike in lončarstva, razstave, izlete z ogledi razstav in vabimo keramike iz tujine, da v naše okolje prinesejo svoje znanje v obliki kreativnih delavnic. Tako Zavod V-oglje združuje interese ustvarjalcev, ljubiteljev keramike, se zavzema za organizirano izobraževanje in prispeva k promociji keramike.

Na simpozij vabimo uveljavljene umetnike, tako keramike, lončarje, kiparje in slikarje, ki jim je glina izrazno sredstvo. Udeleženci si plačajo le pot do Šenčurja, ostalo plača organizator. Vsako leto povabimo tudi mladega ustvarjalca, iz Slovenije ali tujine. Vsak udeleženec mora v 14 dneh izdelati 4 predmete ali 4 sklope manjših del in pripraviti lastno predstavitev ali predavanje, ki jih izvedemo v občinskem muzeju. Ogled predstavitve umetnikov ali udeležba na predavanjih v času simpozija je za vse obiskovalce in ljubitelje umetnosti brezplačna. Po eno delo vsakega udeleženca simpozija ostane v stalni zbirki umetniške keramike v prostorih Muzeja občine Šenčur, ki je trenutno edina stalna zbirka umetniške keramike. Vsak umetnik je na simpoziju lahko udeležen le dvakrat v življenju, saj le tako lahko zagotavljamo pestrost stalne zbirke.

Zavod V-oglje vam torej v okviru svojih dejavnosti ponuja

 • prodaja keramičnih izdelkov
 • tečaji keramike in lončarstva (začetni, nadaljevalni, tematski)
 • organiziranje in vodenje delavnic
 • svetovanje in mentorstvo
 • sodelovanje z različnimi ustvarjalci
 • sodelovanje pri pouku v izobraževalnih ustanovah
 • sodelovanje na različnih prireditvah s prikazom izdelovanja slovenskih tradicionalnih oblik posod na keramičnem vretenu
 • žganje/glaziranje prinešenih izdelkov
 • vodenje ogleda delavnice keramike in lončarstva za turiste
 • samostojne in skupinske razstave (keramike in stekla)
 • izvedba sprostitvenih ustvarjalnih delavnic
 • vodenje po stalni zbirki umetniške keramike v Muzeju občine Šenčur